Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Ιδρυτική Διακήρυξη

Η δημιουργία της Ενωτικής Κίνησης Εργαζομένων ΕΛΤΑ είναι το αποτέλεσμα των συνδικαλιστικών διεργασιών στον ΕΛΤΑ, είναι ένα βήμα ενάντια στις παθογένειες του συνδικαλιστικού κινήματος, ένα μεγάλο ΟΧΙ σε εκείνους που με τις «αιχμαλωσίες» τους σε κόμματα που έχουν προδώσει τις ...
αξίες τους, ακυρώνουν τον θεσμικό ρόλο του συνδικάτου, ανήμποροι, μπροστά στη πρωτοφανή κρίση που όλοι βιώνουμε στη δουλειά και στα σπίτια μας, να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ.


Πρέπει επιτέλους να δούμε κατάματα την αλήθεια. Η χώρα γονατίζει και ο ΕΛΤΑ βουλιάζει. Τρία χρόνια, κάτω από αδιέξοδες μνημονιακές πολιτικές, που το μόνο που έφεραν ήταν τα αντιλαϊκά, τα βάρβαρα, τα αντικοινωνικά στοιχεία στη καθημερινότητά μας.
Η σύμπτωση της κρίσης του καπιταλισμού διεθνώς με την επιθετική, νεοφιλελεύθερη λογική που εκφράζεται μέσω της «μνημονιακής» πολιτικής, εξελίσσει την οικονομική ύφεση σε κοινωνική, πολιτική, πνευματική κρίση και γεωπολιτική αποδυνάμωση.
Η εθνική και λαϊκή κυριαρχία συρρικνώνονται, η κοινωνία βιώνει διαλυτικά πλήγματα, ενώ γινόμαστε μάρτυρες συγκρούσεων ανάμεσα σε δυνάμεις πολιτικής ανωμαλίας, τόσο νεοναζιστικές- παρακρατικές, όσο και εμφανώς καθεστωτικές.
Βιώνουμε το πλεόνασμα των πολιτικών και συνδικαλιστικών γονυκλισιών, της αυθάδειας, της υποκρισίας, της αυθαιρεσίας, του αυταρχισμού και το έλλειμμα πολιτικής ευθιξίας, δημοκρατίας, σεβασμού στις ανθρώπινες αξίες και τα εργασιακά δικαιώματα.
Για όλους εμάς η αυτονομία των συνδικάτων είναι απαραίτητο στοιχείο για την διαδικασία ωρίμανσης και ριζοσπαστικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων. Αυτό όμως δεν σημαίνει στείρα αντιπαράθεση με καθετί πολιτικό.
Αντίθετα, για μας είναι απαραίτητη η αναζήτηση και η παράλληλη συμπόρευση με εκείνους τους πολιτικούς σχηματισμούς που θα πιστεύουν στην Ευρώπη των λαών και όχι των τραπεζιτών, που θα δίνουν πραγματική έμφαση και αξία στην αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών, στην παραδειγματική τιμωρία όλων εκείνων που τα προηγούμενα χρόνια καταλήστευσαν το μόχθο των προηγούμενων γενεών μέσα από μια σειρά από σκάνδαλα, όπως τα δομημένα ομόλογα, το Χρηματιστήριο και το συντριπτικό κούρεμα των αποθεματικών, που έχει οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση το ασφαλιστικό μας σύστημα.
Είμαστε αλληλέγγυοι μ’ εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που σχεδιάζουν και θα εφαρμόσουν ένα παραγωγικό μοντέλο, που θα σέβεται τους αγώνες και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, χωρίς να διστάζουν να καταγγέλλουν επίορκους πολιτικούς, συνδικαλιστές, αξιωματούχους αλλά και επιχειρηματίες «νταβατζήδες», που δήθεν «ξέφυγαν» από τον έλεγχο κουρασμένων και «καταλληλότερων» πρώην και νυν πρωθυπουργών.
 Αφήνουμε στη κρίση σας όλους τους καρεκλάτους συνδικαλιστές, που πριν τις εκλογές στα ΕΛΤΑ δηλώνουν ανεξάρτητοι και όταν γίνονται εσωκομματικές εκλογές των «μνημονιακών» κομμάτων αγωνίζονται για να εκλεγούν, είτε το επιτυγχάνουν είτε όχι, ρίχνοντας νερό στο μύλο της απαξίωσης και της εξαθλίωσης, όχι μόνο των ΕΛΤΑ αλλά και της ελληνικής κοινωνίας.
 Οι  συνάδελφοι αυτοί δεν ήταν ποτέ συνεπείς, δεν ήταν ποτέ αληθινοί όταν έδιναν τον λόγο τους, δεν ήταν ποτέ ειλικρινείς με όλους εμάς. Αντίθετα, κατακρεούργησαν τους χαμηλόμισθους αλλά και τους νέους σε χρόνια υπηρεσίας συναδέλφους μας. Δεν έφταναν τα μνημόνια, αλλά η ΠΟΣΤ έβγαλε όλο της το μένος κλείνοντας τα μάτια στην αδικία που συντελείται μέσα από το πάγωμα του χρονοεπιδόματος και την παράνομη κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας, παραβλέποντας ότι αυτό συνιστά άνιση μεταχείριση, παραβιάζει την συνταγματική επιταγή προστασίας των αδυνάτων, και είναι αντικείμενο δικαστικής διεκδίκησης.
Τα πρωτοβάθμια σωματεία έχουν κλείσει και η ΠΟΣΤ παριστάνει τον τροχονόμο σε κυκλοφορία ψευδών ειδήσεων.
Με ευθύνη της πλειοψηφίας, η διοίκηση αλωνίζει χωρίς να προσφέρει το παραμικρό. Τέσσερα  χρόνια δεν γίνεται τίποτα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών των ΕΛΤΑ, με τις συνθήκες εξυπηρέτησης να βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο.
Κανένας δε γνωρίζει ποια θα είναι η προοπτική του Οργανισμού, γιατί οι όποιες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες δεν έχουν αναφορά στις πραγματικές ανάγκες, αλλά αποτελούν αποφάσεις που παίρνονται σε γραφεία από μυαλά ερμητικά κλειστά, από ανθρώπους  που ζουν σε εικονική πραγματικότητα.
Ανεκδιήγητες δήθεν αναπτυξιακές  πρωτοβουλίες, της διοίκησης και της ΠΟΣΤ  (όπως αυτή με τα φάρμακα και τις συνταγές ) προκαλούν αγανάκτηση και θυμηδία. Δεν γνωρίζουν, όπως φαίνεται, ότι οι πειραματισμοί  και ερασιτεχνισμοί τους (παράδειγμα η τελευταία χαρτογράφηση) υποβαθμίζουν το σύστημα της διανομής, όπου σε λίγο οι πελάτες θα βλέπουν ταχυδρόμο ανά εβδομάδα.
Ο ρόλος του Συνδικάτου, ως δεκανίκι της Διοίκησης, είναι ένας ρόλος φθηνός και παρωχημένος καθώς η δημιουργία διευθύνσεων και διαμοιρασμού εξουσιών αλλοτρίωσαν τον πραγματικό συνδικαλιστικό χαρακτήρα. Η ΠΑΣΚΕ σε αγαστή συνεργασία με τη ΔΑΚΕ  έχουν εδώ και καιρό γίνει εντολοδόχοι τακτοποιήσεων και ρουσφετιών εκθέτοντας  τους εργαζόμενους σε ένα καθεστώς πρωτόγνωρης ανασφάλειας, πελατειακής λογικής, υπονομεύοντας παράλληλα το μέλλον του ΕΛΤΑ.
Η πλειοψηφία της ΠΟΣΤ «έπιασε ιστορικό χαμηλό» όταν πανηγύριζε για τα εύσημα που της απέδωσε ο πιο αδιάβαστος μνημονιακός υπουργός για το κατόρθωμα της πλήρους και χωρίς μάχη υποταγής της στις αποφάσεις της συγκυβέρνησης. Οι πανηγυρισμοί τους συνεχίζονται για την πλήρη απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς αγνοώντας πλήρως τις συνέπειες, αφήνοντας άναυδο το σύνολο του πολιτικοποιημένου κόσμου.
Εμείς λέμε στους πτωχευμένους πολιτικούς και τους απαξιωμένους συνδικαλιστές, ότι πάνω στα ερείπια μόνο μπάζα βρίσκεις. Θα προχωρήσουμε γρήγορα αλλά με σταθερά βήματα και όχι με άλματα στο κενό. Θα προχωρήσουμε στην ίδρυση της νέας παράταξης, με όσους ανταποκρίνονται στο κάλεσμα. Η πρόσκληση θα είναι διαρκής και ανοιχτή προς όλους.
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ
Κατάργηση των μνημονίων, των εφαρμοστικών και αντεργατικών νόμων, των δανειακών συμβάσεων.
Να σταματήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Επανάκτηση της εμπιστοσύνης στα συνδικάτα.
Για την υπογραφή άμεσα μιας νέας Σ.Σ.Ε. που θα άρει όλες τις αδικίες της προηγούμενης, η οποία έβαλε στο στόχαστρο τα δικαιώματα των εργαζομένων, ανοίγοντας παράλληλα μια λεωφόρο απεμπόλησης δικαιωμάτων που ουσιαστικά συμπεριλαμβάνει το σύνολο των συναδέλφων.
Να διασφαλίσουμε τον Δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του ταχυδρομείου με τη δημιουργία ευέλικτου, με υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται όλες εκείνες οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που πιστεύουμε σε αλλαγή πορείας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, και να προσπαθήσουμε για τη δημιουργία εκείνων των συγκλίσεων, προκειμένου να σταματήσει η πορεία καταστροφής των ΕΛΤΑ.
Θέλουμε και μπορούμε να κινητοποιηθούμε μαζί με κάθε συνάδελφο, δίνοντας νέα πνοή στη συνδικαλιστική ζωή των ΕΛΤΑ. Θέλουμε και μπορούμε να είμαστε ένα συνδικαλιστικό υπόδειγμα, ικανό να εκπροσωπήσει όλους τους συναδέλφους που επιθυμούν την αλλαγή στα ΕΛΤΑ.
Εμείς στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε εκείνα τα επιχειρησιακά σχέδια που θα τοποθετούν τον κοινωνικό ρόλο των ΕΛΤΑ σε πρώτο πλάνο. Θα σέβονται την προσφορά των εργαζομένων και θα διευρύνουν το κύρος και την αξιοπιστία του, μέσα από ένα νέο ριζοσπαστικό μοντέλο διοίκησης, που θα μπορεί να ανταποκριθεί στα σημερινά δεδομένα.
Σήμερα, ο ΕΛΤΑ βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της ιστορίας του, ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή. Τα ελλείμματα και οι πλασματικοί προϋπολογισμοί δεν μπορούν να καλυφθούν πλέον από τις μειώσεις μισθών των εργαζομένων, ούτε από τις μη δοθείσες και απλήρωτες άδειες από το 2010, με την σιωπηλή ανοχή της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΟΣΤ.
Ο αγώνας είναι δύσκολος για όλους. Υπάρχουν όμως δύο επιλογές. Ή να τον δώσουμε αποφασισμένοι, με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια  ή να συμβιβαστούμε και να υποδουλωθούμε εμείς και τα παιδιά μας.

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΑΣ ΣΕ ΣΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΝΟΙΧΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου